Kaj je HRS?

HRS je kratica za Heavy Rescue Slovenia.
Heavy Rescue Slovenia je največje usposabljanje gasilcev in prvih posredovalcev s področja tehničnega reševanja od prometnih nesrečah v tem delu Evrope.

Kdo je zadaj?

Ekipo HRS sestavlja skupina gasilcev in mednarodno priznanih inštruktorjev na področju tehničnega reševanja, ki v Sloveniji že osem let pripravlja različne seminarje in usposabljanja na tematiko tehničnega reševanja. V letošnjem letu se obeta 6. usposabljanje po imenu »Heavy Rescue Slovenia«, ki se bo odvijalo 6. in 7. aprila 2018 v BTC Ljubljana. Dogodek bo ponujal ustaljen sistem izobraževanja ter nekaj pomembnih novosti in dodatkov.

HRS je v tem delu Evrope največje tovrstno usposabljanje. V tem obdobju si je ekipa uspešno pridobila mednarodni ugled, saj se usposabljanja, poleg slovenskih gasilcev, udeležuje vedno več gasilskih kolegov tudi iz Italije, Hrvaške, Črne gore in Srbije. Sočasno pa tudi ekipa vedno pogosteje sodeluje na usposabljanjih v omenjenih državah.

Od kje ideja?

Dva prijatelja, poklicna gasilca sta leta 2009 dobila edinstveno priložnost obiskati največje tovrstno izobraževanje na svetu v Nemčiji. V Slovenijo sta se vrnila z idejo, odločena in prepričana, da to lahko izvedeta tudi doma za “svoje” gasilce. Slovenski standard, velikost organizacijske ekipe, finance in ostale možnosti seveda niso dopuščale tako prestižnega usposabljanja, a vseeno sta februarja leta 2010 že izpeljala prvi, tridnevni tečaj v Ljubljani na Rudniku, katerega se je udeležilo okvirno 170 tečajnikov.

Ta ista zgodba, le s to razliko, da je tečaj potekal dva dni, se je ponovila petkrat, na zadnje leta 2014 v Mozirju.

Po triletnem premoru se ekipa spomladi, aprila 2018, vrača z novim znanjem, izkušnjami, pristopi in triki. S ponosom lahko razkrijemo, da bodo udeleženci tokrat, prvič v Sloveniji, imeli možnost preizkusiti znanje, pristope in orodje na popolnoma novih vozilih.

Komu je HRS namenjen?

V osnovi  je bilo usposabljanje ustvarjeno za pripadnike gasilskih enot. Tudi orodje, oprema in taktika je v osnovi namenjena gasilcem. Ker pa je v resnični situaciji na kraju nesreče še veliko drugih pomembnih reševalnih služb in, ker se mnogi postopki v intervenciji prepletajo z reševalci, zdravniki, policisti, tudi vojaki ipd… smo k tečaju povabili tudi te. Redno tako sodelujejo kot inštruktorji ali tečajniki tudi reševalci, zdravniki, vojaki in policisti.

Kdo se lahko prijavi?

Prijavijo se lahko pripadniki poklicnih in prostovoljnih gasilskih enot, pripadniki civilne zaščite, zdravstva, vojske in policije.

Pogoj je članstvo ene od enot, polnoletnost in veljaven zdravniški pregled, (v gasilskih vrstah to pomeni pregled vsaj 3. kategorije).

Kaj so spremljajoči dogodki HRSa?

Spremljajoči dogodek je gasilski SEJEM, odprt oba dneva med 9:00 in 18:00.

Drugi spremljajoči dogodek je SIMPOZIJ, ki je organiziran skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije in se bo odvijal v soboto od 13:00 dalje. Več informacija poiščite pri Milanu Krofliču (sejem@heavyrescue.si).

Tretji spremljajoči dogodek je 3. srečanje gasilskih vozil SCANIA, ki se bo odvijal v soboto od 12:00 dalje.

Kje lahko dobim podroben program dogodkov?

Program lahko najdete na www.heavyrescue.si/program-2018.

Kolikšna je vstopnina na sejem?

Vstopnine ni.

Ali je mogoče v bližini parkirati brezplačno?

Da, parkirišče je brezplačno, tik ob dogodku.

Ali bo mogoče na sejmu tudi kaj kupiti?

Da, na sejmu bo mogoče kupiti fan artikle Weber Rescue in Heavy Rescue. Prav tako so k prodaji pozvani tudi razstavljalci, a so za prodajo odgovorni sami zato vam njihovih prodajnih artiklov ne moremo predstaviti ali vam zagotoviti možnost nakupa.

Kdo so razstavljalci?

Razstavljalci so navedeni na spletni strani https://www.heavyrescue.si/sejem/.

Ali je dogodek  odprt za javnost?

Da. Dogodek je odprt za javnost. Laiki in obiskovalci imajo odprt dostop do sejemskega dela prireditve, med tem, ko je opazovanje usposabljanja možno le do določene točke. Preko zaščitne ograje, oziroma traku vhod ne bo možen.

Izjema je za vse novinarje, fotografe in snemalce, ki pa morajo predhodno zaprositi za akreditacijo. Število podeljenih akreditacij je omejeno na 10 naenkrat, prav tako je omejen čas, ki ga novinar lahko izkoristi na poligonu in sicer maksimalno eno uro.  Maksimalno število akreditirancev hkrati je 10. Brez akreditacije, ki mora biti izpolnjena preko spleta vstop NE BO MOŽEN saj je pogoj izpolnjena izjava o odgovornosti.

Kje lahko dobim akreditacijo?

Prijavnica za akreditacijo je odprta na www.heavyrescue.si/akreditacije.

Ali lahko ekipa tečajnikov, ki sodeluje na usposabljanju s sabo pripelje fotografa ali snemalca, ki bo arhiviral usposabljanje za lasten arhiv?

Ne. Ekipa HRS ima poskrbljeno fotografiranje in snemanje s svojo ekipo. Dodatni člani torej niso dovoljeni. Razloga sta dva, prvi, ker je HRS namenjen učenju in so zatorej vsi udeleženci tam z namenom, da se nekaj naučijo, kot drugo pa moramo poskrbeti za maksimalno možno varnost kar pa pomeni, da stremimo k temu, da se na poligonu zadržujejo izključno tečajniki, inštuktorji, pomočniki ter HRS ekipa in le akreditirani novinarji. Usposabljanje bo možno spremljati izza ograje.

Ali lahko fotografije iz dogodka objavimo?

Lahko, a vas pri objavi zavezuje moralna odgovornost, kar pomeni, da se je potrebno držati moralnih pravil, ki pravijo, da se objavijo samo fotografije, ki niso na kakršenkoli način sporne in bi tako utegnile zamajati ugled gasilstva, posameznikov ali dogodka. Fotografije bodo namreč posnete na usposabljanju. To je proces učenja, kjer se običajno lahko dogajajo tudi napake zatorej so vsi foto in video materiali izključno informativne narave in udeležencev ali organizatorjev ne zavezujejo k odgovornosti.

Ali potrebujete kakšno dodatno pomoč?

Ekipa trenutno šteje okvirno 40 ljudi. Pokrite imamo praktično vse spektre dogodka. V kolikor bo ekipa potrebovala dodatno pomoč bo novico objavila na svoji Facebook strani. Prijave bodo odprte preko spletne strani.

Kdo nas podpira?

K projektu usposabljanja za reševanje ob prometnih nesrečah je kot partner pristopila Zavarovalnica Triglav. V sklopu partnerstva je zavarovalnica vsem tečajnikom omogočila 20-odstotno znižanje kotizacije za usposabljanje, udeležencem simpozija pa v celoti brezplačno udeležbo. Celoten dogodek smo zato preimenovali v Heavy Rescue Slovenia powered by Zavarovalnica Triglav.
Ostali podporniki so navedeni s svojimi logotipi na prvi strani spletne strani.

Kontakti?

Milan Kroflič, organizator, sejem: +43 664 881 25 715, sejem@heavyrescue.si

Boštjan Žagar, organizator, usposabljanje: +386 41 584 746, info@heavyrescue.si

Blanka Kroflič, organizator, Marketing, PR, foto: +43 664 25 68 984, info@heavyrescue.si

 

————————— Članek veljaven za časovno obdobje HRS 2018 —————————