Kaj je HRS?

#morašbitizraven #hrs #rescuedays #renault #eleclerc #weberrescue #instructor112 #znanjeresujezivljenja #zavarovalnicatriglav

HRS je kratica za Heavy Rescue Slovenia.
Heavy Rescue Slovenia je največje usposabljanje gasilcev in prvih posredovalcev s področja tehničnega reševanja od prometnih nesrečah v tem delu Evrope.

Kdo je zadaj?

Ekipo HRS sestavlja skupina gasilcev in mednarodno priznanih inštruktorjev na področju tehničnega reševanja, ki v Sloveniji že deset let pripravlja različne seminarje in usposabljanja na tematiko tehničnega reševanja. V letošnjem letu se obeta 10. jubilejno  usposabljanje po imenu »Heavy Rescue Slovenia«, ki se bo odvijalo med 27. in 29. septembrom 2024 na Rudniku v Ljubljani. Dogodek bo ponujal ustaljen sistem izobraževanja ter nekaj pomembnih novosti in dodatkov.

HRS je v tem delu Evrope največje tovrstno usposabljanje. V tem obdobju si je ekipa uspešno pridobila mednarodni ugled, saj se usposabljanja, poleg slovenskih gasilcev, udeležuje vedno več gasilskih kolegov tudi iz Italije, Hrvaške, Črne gore in Srbije. Letos imamo tudi Špance. ;) Sočasno pa tudi ekipa vedno pogosteje sodeluje na usposabljanjih v omenjenih državah.

Letošnja prireditev se bo izvedla s podporo podjetja Weber Rescue, powered by Rescue Days, ki bo na usposabljanje poslalo svoje priznane mednarodne inštruktorje iz šestih evropskih držav.

Od kje ideja?

Dva prijatelja, poklicna gasilca sta leta 2009 dobila edinstveno priložnost obiskati največje tovrstno izobraževanje na svetu v Nemčiji. V Slovenijo sta se vrnila z idejo, odločena in prepričana, da to lahko izvedeta tudi doma za “svoje” gasilce. Slovenski standard, velikost organizacijske ekipe, finance in ostale možnosti seveda niso dopuščale tako prestižnega usposabljanja, a vseeno sta februarja leta 2010 že izpeljala prvi, tridnevni tečaj v Ljubljani na Rudniku, katerega se je udeležilo okvirno 170 tečajnikov.

Ta ista zgodba, le s to razliko, da je tečaj potekal dva dni, se je ponovila šestkrat, na zadnje leta 2018 v BTC Ljubljana. Poleg usposabljanja se je v tem letu izvedel tudi prvi sejem gasilske opreme in tehnike, katerega je obiskalo več kot šest tisoč obiskovalcev.

Po štiriletnem premoru se ekipa jeseni, septembra 202, vrača z novim znanjem, izkušnjami, pristopi in triki. S ponosom lahko razkrijemo, da bodo udeleženci tokrat, ponovno imeli možnost preizkusiti znanje, pristope in orodje na popolnoma novih vozilih proizvajalca Renault iz Francije, ter popolnoma novim Weber Rescue orodjem.

Komu je HRS powered by Rescue Days namenjen?

V osnovi  je bilo usposabljanje ustvarjeno za pripadnike gasilskih enot. Tudi orodje, oprema in taktika je v osnovi namenjena gasilcem. Ker pa je v resnični situaciji na kraju nesreče še veliko drugih pomembnih reševalnih služb in, ker se mnogi postopki v intervenciji prepletajo z reševalci, zdravniki, policisti, tudi vojaki ipd… smo k tečaju povabili tudi te. Redno tako sodelujejo kot inštruktorji ali tečajniki tudi reševalci, zdravniki, vojaki in policisti.

Kdo se lahko prijavi?

Na usposabljanje Heavy Rescue Slovenia powered by Rescue Days se lahko prijavijo se lahko pripadniki poklicnih in prostovoljnih gasilskih enot, pripadniki civilne zaščite, zdravstva, vojske in policije. Pogoj je članstvo ene od enot, polnoletnost in veljaven zdravniški pregled, (v gasilskih vrstah to pomeni pregled vsaj 3. kategorije). HRS plus je novost in predstavlja popolnoma nov pristop usposabljanja, ki cilja na izkušene posameznike, oziroma potencialni vodstveni kader.

Na usposabljanje Heavy Rescue Rookie in Woman, se lahko prijavijo pripadniki poklicnih in prostovoljnih gasilskih enot. Usposabljanje je namenjeno manj izkušenim gasilcem in gasilkam oziroma tistim, ki si želijo osvežiti osnovno znanje na področju tehničnega reševanja ob prometnih nesrečah osebnih vozil. Pri tem usposabljanju omogočamo tudi udeležbo mlajšim gasilcem (starejši od 16 let), kateri imajo status pripravnika. V primeru, da je udeleženec/ka ni polnoleten, morajo poleg podpisanega in žigosanega matičnega lista iz Vulkana, priložiti tudi izjavo staršev (oz. skrbnikov), da se lahko udeležijo usposabljanja. Posebnost letošnjega leta je skupina, ki je sestavljena izključno iz pripadnic ženskega spola, ter ena inštruktorska ekipa sestavljena iz dveh poklicnih gasilk.

Kaj so spremljajoči dogodki HRS 2024 powered by Rescue Days?

Spremljajoči dogodek je gasilski SEJEM, odprt vse tri dni med 9:00 in 17:00. Več informacij poiščite pri Milanu Krofliču (sejem@heavyrescue.si).

Drugi spremljajoči dogodek je SIMPOZIJ GZS powered by Zavarovalnica Triglav z naslovom “Tovorna vozila in garažne hiše!”, ki je organiziran skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije in se bo odvijal v nedeljo. Prijave na simpozij bodo možne preko Gasilske zveze Slovenije. Izvedbo simpozija omogoča Zavarovalnica Triglav.

Tretji spremljajoči dogodek je tekmovanje HRS nočna dirka, ki bo potekala v soboto zvečer (nočna tekma!)

Četrti spremljajoči dogodek je srečanje gasilskih vozil MAN, ki se bo odvijal v nedeljo od 12:00 dalje.

Peti spremljajoči dogodek bo usposabljanje HRS ROOKIE in WOMAN, ki bo potekalo v nedeljo in je namenjeno mlajšim in malo manj izkušenim gasilcem in gasilkam.

Šesti dogodek je novost – HRS plus. Dogaja se 24 ur, od sobote od 13.00 do nedelje do 13:00.

Kje lahko dobim podroben program dogodkov?

Program lahko najdete na www.heavyrescue.si

Kolikšna je vstopnina na sejem?

Vstopnine ni.

Ali je mogoče v bližini parkirati brezplačno?

Da, parkirišče je brezplačno, tik ob dogodku in bo ustrezno označeno.

Ali bo mogoče na sejmu tudi kaj kupiti?

Da, na sejmu bo mogoče kupiti fan artikle Weber Rescue in Heavy Rescue. Prav tako so k prodaji pozvani tudi razstavljalci, a so za prodajo odgovorni sami zato vam njihovih prodajnih artiklov ne moremo predstaviti ali vam zagotoviti možnost nakupa.

Kdo so razstavljalci?

Razstavljalci so navedeni na prvi strani https://www.heavyrescue.si/

Ali je dogodek  odprt za javnost?

Da. Dogodek je odprt za javnost. Laiki in obiskovalci imajo odprt dostop do sejemskega dela prireditve, med tem, ko je opazovanje usposabljanja možno le do določene točke. Preko zaščitne ograje, oziroma traku vhod ne bo možen.

Izjema je za vse novinarje, fotografe in snemalce, ki pa morajo predhodno zaprositi za akreditacijo. Število podeljenih akreditacij je omejeno na 10 naenkrat, prav tako je omejen čas, ki ga novinar lahko izkoristi na poligonu in sicer maksimalno eno uro.  Maksimalno število akreditirancev hkrati je 10. Brez akreditacije, ki mora biti izpolnjena preko spleta vstop NE BO MOŽEN saj je pogoj izpolnjena izjava o odgovornosti.

Kje lahko dobim akreditacijo?

Prijavnica za akreditacijo je odprta na strani https://www.heavyrescue.si/akreditacije-2024

Ali lahko ekipa tečajnikov, ki sodeluje na usposabljanju s sabo pripelje fotografa ali snemalca, ki bo arhiviral usposabljanje za lasten arhiv?

Ne. Ekipa HRS ima poskrbljeno fotografiranje in snemanje s svojo ekipo. Dodatni člani torej niso dovoljeni. Razloga sta dva, prvi, ker je HRS namenjen učenju in so zatorej vsi udeleženci tam z namenom, da se nekaj naučijo, kot drugo pa moramo poskrbeti za maksimalno možno varnost kar pa pomeni, da stremimo k temu, da se na poligonu zadržujejo izključno tečajniki, inštruktorji, pomočniki ter HRS ekipa in le akreditirani novinarji. Usposabljanje bo možno spremljati izza ograje.

Ali lahko fotografije iz dogodka objavimo?

Lahko, a vas pri objavi zavezuje moralna odgovornost, kar pomeni, da se je potrebno držati moralnih pravil, ki pravijo, da se objavijo samo fotografije, ki niso na kakršenkoli način sporne in bi tako utegnile zamajati ugled gasilstva, posameznikov ali dogodka. Fotografije bodo namreč posnete na usposabljanju. To je proces učenja, kjer se običajno lahko dogajajo tudi napake zatorej so vsi foto in video materiali izključno informativne narave in udeležencev ali organizatorjev ne zavezujejo k odgovornosti.

Ali potrebujete kakšno dodatno pomoč?

Ekipa trenutno šteje okvirno 40 ljudi na dan. Pokrite imamo praktično vse spektre dogodka. V kolikor bo ekipa potrebovala dodatno pomoč bo novico objavila na svoji Facebook strani. Prijave bodo odprte preko spletne strani: https://www.heavyrescue.si/team

Kdo nas podpira?

K projektu usposabljanja za reševanje ob prometnih nesrečah je kot partner pristopil Rescue Days Nemčija. V sklopu partnerstva  pa je znova pristopila tudi Zavarovalnica Triglav. Največ tečajnikov pa je prijavilo Združenje slovenskih poklicnih gasilcev. 
Ostali podporniki so navedeni s svojimi logotipi na prvi strani spletne strani.

Kontakti?

Boštjan Žagar, organizator, usposabljanje: +386 41 584 746, info@heavyrescue.si

Blanka Kroflič, organizator, Marketing, PR, foto: +43 664 25 68 984, info@heavyrescue.si

Milan Kroflic, organizator, sejem, Weber Rescue predstavnik, +43 664 881 25 715, sejem@heavyrescue.si ali info@heavyrescue.si

Pravni nosilec dogodka:

Instructor112 d.o.o.
Brezje 32
3330 Mozirje
ID DDV: SI 84624124
MŠ: 8401551000
TRR: AT843927200000105965 (Raiffeisenbank Bleiburg reg.Gen.m.b.H., AVSTRIJA)
WWW: https://www.instructor112.si